Le secret de son goût tient au fait qu'il faille verser du jus de citron à la sortie du four mais le moelleux vient sans conteste de la crème fraîche! Le petit plus est le pavot qui apporte à la fois une vraie subtilité et un petit croquant dans le cake. Quel soulagement!
Ingrédients:
-165g de farine
-195g de sucre
-90g de beurre
-60g de crème fraîche
-3 oeufs
-2 citrons
-1 sachet de levure chimique
-1,5 cuillères à soupe de pavot
Préchauffez le four à 165°C. Prélevez les zestes des deux citrons puis pressez-les.
Dans un saladier, mélangez les oeufs avec 180g sucre et les zestes. Ajoutez la crème fraîche mélangez bien puis ajoutez la farine et la levure et mélangez jusqu'à l'obtention d'un mélange homogène. Faites fondre le beurre puis lorsqu'il est tiède, ajoutez-le à la préparation ainsi que 5cl de jus de citron et les graines de pavot puis mélangez bien.
Versez la pâte dans un moule à cake anti-adhésif et enfournez 50 minutes.
A la sortie du four, faites bouillir le reste du jus de citron avec 15g de sucre. Démoulez le cake et le placez sur une grille puis versez-y uniformément le jus de citron.
There is nothing better than a nice cake to finish your meal or for tea time! I am a gourmet and I really adore every kinds of lemon deserts! But something that always bothered me is that lemon cake is too dry and not really tasty... so after a lot of experience to find the perfect recipe that would be both smooth and really tasty, here is my recipe! The secret of the taste is to pour the lemon juice once the cake is out of the oven and it's smooth thanks to the creme fraiche! The real plus is the poppy seeds which are both subtle and crunchy in the cake. What a relief!
Ingredients:
-1, 1/4 cup of flour
-1 cup of sugar
-2/5 cup of butter
-1/4 cup of creme fraiche
-3 eggs
-2 lemons
-1 teaspoon of baking powder
-1,5 tablespoons of poppy-seeds
Preheat the oven at 330°F. Zest the two lemons and squeeze them.
In a big bowl, mix together the eggs, the zest and 4/5 cup of sugar. Add the creme fraiche and mix well than add the flour and baking powder and whisk until you obtain a homogeneous batter. Than melt the butter and once it's warm, add it to the preparation with 1/4 cup of lemon juice and poppy seeds than mix.
Pour the batter in a anti-adhesive cake mold and bake for 50 minutes.
When the cake is out of the oven, boil the rest of the lemon juice with the rest of the sugar. Turn out the cake and place it on a grill than pour the lemon juice.