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Lentils with fenugreek seeds – Lentilles/dal au fenugrec

Par Sweetartichoke

Lentils with fenugreek seeds – Lentilles/dal au fenugrec

(en français, plus bas)

“Bitter” is usually not referring to something pleasant, whether we speak of an experience, words, or as you can guess, food…

But what about getting to know better this bitter taste and slowly starting to like it, before realizing you have actually become addicted to it?

The bitter taste is often considered as an acquired taste, and if you leave alone coffee, tonic water (quinine), chicory and dandelion, it is often absent of the Western cuisine.

Both Chinese and Ayurvedic medicines praise the bitter taste, as a great help for digestion, general cleansing and weight loss . They both advise it should be included in every meal, because all of the tastes (6 for Ayurveda and 5 for Chinese medicine) should be represented in a well-balanced meal!

Today, I would like to share with you my enthusiasm for a very versatile bitter ingredient: Fenugreek.

Fenugreek is commonly used in Indian cooking, whether it is its seeds or its leaves, fresh or dried. The great thing about it is that it is not very bitter and once you try its earthy, musky taste, I bet there are chances that you will get addicted to it, too! (more info about fenugreek seeds properties, click here)

This recipe has been found and slightly adapted from Priya‘s blog. It is so easy to prepare and so smooth and conforting to eat that I nearly prepare it every week!

Lentils with fenugreek seeds – Lentilles/dal au fenugrec

ingredient for 4 servings as side dish:

recipe slightly adapted from Priya’s Easy and Tasty recipes (here)

1 cup toor dal
1 tablespoon fenugreek seeds
1/4 turmeric powder
1 tablespoon oil
1 pinch asafoetida
12 curry leaves
1/2 teaspoon mustard seeds
1/2 teaspoon urad dal
2 cloves garlic, crushed
1 dried red chilli, slit in two
1/4 teaspoon freshly ground black pepper
salt to taste
Method:
Rinse the dal with plenty of water, until water is clean.
Put in a pot, with about 4 times its volume in water.
Add the turmeric and fenugreek seeds.
Bring to a boil and cook until dal is soft even a little mushy. For me it takes about 30 minutes. If you use a pressure cook, Priya advises to go until 3 whistles. Season with salt and the black pepper. Keep aside.

Heat the oil in a pan. When it is hot, add the asafoetida, urad dal, mustard seeds and curry leaves. Stir well and fry for 30 seconds. Reduce the heat and add the crushed garlic and the red chilli. Fry for 30 more seconds.

Pour the spices over the dal and combine well. Gently simmer for 5 more minutes.

Serve with rice or bread.

I am sending this recipe:

- to Aipi and the other Priya’s event: Bookmarked recipes no. 42

- to Suma’s Cooking with Whole food: Toor dal

- to My Legume Love Affair no 35, hosted this month by Smitha. MLLA is an event started by Susan of the blog The Well-Seasoned Cook, celebrating legumes.

Lentils with fenugreek seeds – Lentilles/dal au fenugrec

Lentilles au fenugrec

“Amer” ne fait généralement pas référence à quelque chose d’agréable, que l’ on parle d’une expérience, de mots, ou comme vous pouvez le deviner, de nourriture …

Alors, pourquoi ne pas apprendre à mieux connaître ce goût amer et peut-être même commencer doucement à l’aimer, voire même d’y devenir accro?

Le goût amer est considéré comme un goût “acquis” ou “appris” et exception faite du café, du soda “tonic” (à la quinine), des endives et de la dent-de-lion, il est souvent absent de la cuisine occidentale.

Les médecines chinois et ayurvédique ne tarissent pas de louanges pour le goût amer, considéré comme une grande aide pour la digestion, la détoxification générale et la perte de poids. Les deux recommandent d’ailleurs d’en consommer à chaque repas, car tous les goûts (6 pour l’Ayurveda et 5 pour la médecine chinoise) devraient être représentés dans un repas bien équilibré!

Aujourd’hui, je voudrais donc partager avec vous mon enthousiasme pour un aliment amer: le fenugrec.

Le fenugrec est couramment utilisé dans la cuisine indienne, qu’il s’agisse de ses graines ou ses feuilles, fraîches ou sèchées. La bonne nouvelle, c’est qu’il  n’est pas vraiment amer et une fois que vous aurez essayé son goût très spécial, je parie qu’il y a même des chances que vous y deveniez accro, vous aussi!

Cette recette a été trouvée et légèrement adaptée du blog de Priya. Elle est si facile à préparer et si crémeuse et réconfortante à manger que je la prépare au moins une fois par semaine!

Lentils with fenugreek seeds – Lentilles/dal au fenugrec

ingrédients pour 4 personnes, en plat d’accompagnement:

1 tasse de toor dal / pigeon dal/ pois d’Angole ou pois Congo
1 cuillère à soupe de graines de fenugrec
1 / 4 cuillère à café de poudre de curcuma
1 cuillerée à soupe  d’huile
1 pincée d’asafoetida
12 feuilles de curry
1 / 2 cuillère à café de graines de moutarde
1 / 2 cuillère à café d’ urad dal (lentilles blanches)
2 gousses d’ail écrasées
1 piment rouge séché, coupé endeux
1 / 4 c. à café de poivre noir fraîchement moulu
sel pour assaisonner

Lentils with fenugreek seeds – Lentilles/dal au fenugrec

Préparation:
Rincer le dal dans beaucoup d’eau, jusqu’à ce que l’eau soit claire.
Mettre dans une casserole, avec environ 4 fois son volume en eau.
Ajouter les graines de fenugrec et le curcuma.
Porter à ébullition et cuire jusqu’à ce que dal soit tendre, presque en purée. Chez moi, ça prend environ 30 minutes. Si vous utilisez une cocotte minute indienne, Priya conseille d’attendre  3 sifflements. Assaisonner avec du sel et le poivre noir. Mettre de côté.

Chauffer l’huile dans une poêle. Quand elle est chaude, ajouter l’ asafoetida, l’urad dal, les  graines de moutarde et les feuilles de curry. Bien mélanger et faire revenir pendant 30 secondes. Réduire le feu et ajouter l’ail écrasé et le piment rouge. Faire revenir pendant encore 30 secondes.

Verser les épices sur les lentilles et bien mélanger. Remettre sur le feu et laisser mijoter doucement pendant 5 minutes supplémentaires.

Servir avec du riz ou des chapattis.


Filed under: asafoetida, épices indiennes, Bengali cuisine, Cayenne chilli, Curry leaves, dal & Co, eggless, Event, Fenugreek, gluten-free, Indian cuisine, mustard seeds, Quick to prepare, spices, urad dal

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