It is my pleasure to announce that Sweet Artichoke will be hosting this week’s edition of Presto Pasta Nights. (#209)
Presto Pasta Nights is a blogging event featuring what your culinary creations with pasta, cooked during this current week, that can be in a salad, soup, a side or main dish.
To participate, post your pasta dish between now and Thursday 14th April, mentioning and linking to Presto Pasta Nights, as well as Sweet Artichoke.
Email me your link, blog name and photograph at sweetartichoke[at]gmail[com] as well as Ruth at ruth [at] 4everykitchen [dot] com
The deadline for posting is Thursday, 14th April.
The beautiful days of spring have inspired me for my first submission to the event. I had bought fresh fava beans from the market and was eager to use them in pasta! Farfalle (“butterflies”) seemed to be the perfect shape for spring, so let have some farfalle con fave!
Ingredients for two servings:
Whole wheat uncooked pasta for 2 (I usually count about 80g per person)
300g hulled fresh fava beans (that is about 750g unhulled)
2 cloves garlic, peeled and chopped
5 tablespoons parsley, finely chopped
optional: 1 tablespoon dill, finely chopped
50g pecorino romano or parmesan cheese, grated
3tablespoons olive oil
2 tablespoons pine nuts, dry roasted
1 pinch red chili powder
Salt and pepper to taste
Method:
First, blanch the fava beans 5 minutes in boiling water. Drain them and put them in cold water for a few minutes. Drain again and peel them by pinching off the skin. That is a bit time consuming, but really worth the effort!
Prepare the fava bean pesto by blending together garlic, cheese, olive oil, 4 tbs parsley, 1 tbs pine nuts, chilli powder, salt, pepper, dill (optional) and 200g fava beans. Keep aside.
Cook pasta a minute less than indicated in the instructions. Drain them.
Put them back in the saucepan with the pesto and fresh fava beans. Stir well and cook for one more minute.
Just before serving, sprinkle with the remaining parsley and pine nuts and some pecorino shavings.
Cette semaine, j’ai le plaisir d’organiser la 209e édition de Presto Pasta Night. Les premiers beaux jours de printemps m’ont inspirée… Je venais d’acheter des fèves fraîches au marché et avais hâte de les utiliser dans des pâtes et les farfalle (“papillons”) m’ont semblé être la forme idéale pour le printemps !
Ingrédients pour deux personnes:
des pâtes de blé complet pour 2 (je compte généralement environ 80g par personne)
300g de fèves fraîches écossées (soit environ 750g non écossées)
2 gousses d’ail pelées et hachées
5 cuillères à soupe de persil haché finement
facultatif: 1 cuillère à soupe d’aneth, haché finement
50g de pecorino romano ou de parmesan râpé
3cuillères à soupe d’huile d’olive
2 cuillères à soupe de pignons, grillés à sec
1 pincée de poudre de piment rouge
Sel et poivre pour assaisonner.
Préparation:
Tout d’abord, faire blanchir les fèves 5 minutes dans l’eau bouillante. Les égoutter et les mettre dans l’eau froide pendant quelques minutes. Égoutter à nouveau et enlever leur peau, en les pinçant et appuyant dessus. C’est un peu long, mais ça en vaut vraiment la peine!
Préparer le pesto de fèves en mélangeant l’ail, fromage, huile d’olive, 4 cuillères à soupe de persil, 1 cuillère à soupe de pignons de pin, le piment en poudre, sel, poivre, l’aneth (facultatif) et 200g de fèves. Mettre de côté.
Faire cuire les pâtes une minute de moins qu’ indiqué dans les instructions. Les égoutter
Remettre dans la casserole avec le pesto et les fèves fraîches. Bien remuer et cuire une minute de plus.
Juste avant de servir, saupoudrer avec le reste du persil et de pignons de pin et quelques copeaux de pecorino.
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