Quick polenta idli – Idli à la polenta

Par Sweetartichoke

(en français, plus bas)

One of the great fun that I find in cooking is the endless possibilities of re-inventing traditional recipes, and all the creativity it generates. Change one ingredient, add some herbs or spices and a new dish is born!

Take idli, for example: idli are South Indian steamed savoury cakes. Traditionally they are made of a mixture of ground urad dal and rice, which is then fermented and later steamed, making delicious fluffy cakes, that are eaten with sambar and coconut chutney. Ever since I first tried them, I loved their simplicity and lightness. They are normally eaten for breakfast, but I could eat them any time!!

When I first saw Umm Mymoonah’s recipe for polenta idli, I kept thinking about these little fluffy ones until I tried them… and, oh Boy! I was not disappointed. They are easy and quick to prepare (no fermentation),and so tasty ! We had them for our Sunday brunch, with coconut chutney and methi dal (lentils with fresh fenugreek greens) and it was “un vrai délice”!

Ingredients for about 15 idli:

recipe from Taste of Pearl City: here (with minor changes)

1 teaspoon oil
1 teaspoon mustard seeds
1 tablespoon urad dal
1 teaspoon cumin seeds
1 green chilli, finely chopped
12 curry leaves, chopped
1 tablespoon coriander leaves, finely chopped
1 tablespoon cashew nuts, coarsely chopped
1.5 cup instant polenta (finely ground, not the thick cut one)
½ teaspoon bicarbonate soda
½ teaspoon salt
½ teaspoon turmeric powder
150g yogurt
About 1.5 dl warm water
oil for the moulds

Method:
Heat the oil in a pan. Add the ural dal and fry for 1-2 minutes until it starts to become golden. Add the cumin and mustard seeds and fry until they start to splutter. Reduce heat to medium and add the curry leaves, cashew nuts and chilli. Stir well and fry for one more minute.
Put the polenta in a mixing bowl. Pour the spice mix over it and mix well.
Add the coriander, turmeric, bicarbonate soda, salt and yogurt.
Slowly add the water, stirring continuously. The batter should be thick (a bit thicker than pancakes batter)
Grease the idli moulds and fill them only at ¾ .
Put the moulds in a steamer, wrapping the lid in a kitchen towel, to avoid water drops falling on the idls. Steam for about 15 minutes or until fluffy.

I am sending this recipe to :

Tried and Tasted – Taste of Pearl City, hosted this month by Oh Taste and See. This event was originally started by Zlamushka and is now organised by Lakshmi from Kitchen Chronicles.

and, as I am always so late in the morning that I have to eat my breakfast at work (they are perfect to be eaten the day after, warmed up in a microwave) to:

Breakfast Club: on the go, an event at Fuss Free Flavours.

Idli à la polenta

L’un des grands plaisirs de la cuisine se trouve dans l’infinité de possibilités de ré-inventer des recettes traditionnelles, et de la créativité que cela génère.

Prenez par exemple les idlis, de petits cakes salés, cuits à la vapeur, originaires du sud de l’Inde. Traditionnellement, ils sont faits à partir d’un mélange d’urad dal (lentilles blanches)  et de riz, moulu et ensuite fermenté, puis cuit à la vapeur, ce qui les rend délicieusement moelleux. On les mange ensuite avec du sambar et du chutney de noix de coco. Un vrai délice! Depuis je les ai goûté, j’ai adoré leur simplicité et leur texture si légère. Ils sont le plus souvent dégustés pour le petit déjeuner, mais je pourrais en manger n’importe quand!

Quand j’ai découvert la recette d’Umm Mymoonah pour des  idli à base de polenta, je n’ai fait que de penser à cette recette  jusqu’au moment où j’ai eu l’occasion de l’essayer … et vraiment, je n’ai pas été déçue! Ils sont très faciles et rapides à préparer (pas de fermentation), et savoureux, en un mot:  parfaits! Nous les avons mangé pour notre brunch de dimanche dernier, avec un chutney à la noix de coco et du dal methi (lentilles avec des feuilles de fenugrec frais)!

Ingrédients pour environs 15 idli:

recette trouvée: ici

1 cuillère à café d’huile
1 cuillère à café de graines de moutarde
1 cuillère à soupe d’urad dal (lentilles blanches)
1 cuillère à café de graines de cumin
1 piment vert, haché
12 feuilles de curry, ciselées
1 cuillère à soupe de feuilles de coriandre, hachées finement
1 cuillère à soupe de noix de cajou, grossièrement concassées
1,5 tasse polenta instantanée (mouture fine)
½ c. à café de bicarbonate
½ c. à café de sel
½ c. à café de curcuma en poudre
150g de yaourt
environ 1,5 dl d’eau chaude
huile pour les moules

Préparation:
Chauffer l’huile dans une poêle. Ajouter les lentille urad et faire frire pendant 1-2 minutes ou jusqu’à ce qu’elles commencent à dorer. Ajouter les graines de cumin et les graines de moutarde et faire frire jusqu’à ce qu’elles commencent à frétiller. Réduire à feu moyen et ajouter les feuilles de curry, les noix de cajou et le piment. Bien mélanger et faire revenir pendant encore une minute.
Mettre la polenta dans un récipient. Verser le mélange d’épices au-dessus et bien mélanger.
Ajouter la coriandre, le curcuma, le bicarbonate, le sel et le yaourt.
Ajouter lentement l’eau, en remuant continuellement. La texture de la pâte doit être plus épaisse que pour la pâte à crêpes, mais encore un peu liquide.
Graisser les moules et les remplir aux ¾ avec la préparation.
Placer les moules dans le panier à vapeur, et envelopper le couvercle dans un torchon, pour éviter que des gouttes d’eau ne tombent sur les idlis. Cuire à la vapeur pendant environ 15 minutes ou jusqu’à consistance spongieuse et légère.

This event was originally started by Zlamushka and is now organized by Lakshmi of Kitchen Chronicles.
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