Domaine Le Vieux Télégraphe Châteauneuf du Pape 2006 AOC Châteauneuf-du-Pape

Publié le 22 novembre 2010 par Autrementbon.fr

Domaine Le Vieux Télégraphe Châteauneuf du Pape Rouge 2006 AOC Châteauneuf-du-Pape

La Revue du vin de France, novembre 2009 : 18/20
Stephen Tanzer’s International Wine Cellar : 92/100
Robert Parker’s Wine Advocate : 90-93/100
Les meilleurs vins de France 2009 : 18/20
Bettane & Desseauve 2010 : 15/20

Robert Parker’s Wine Advocate :
« The 2006 Vieux Telegraphe Chateauneuf du Pape, which is aged only in foudre and bottled with minimal clarification, is a more masculine, muscular effort than most 2006s. Its dark ruby/purple color is followed by notions of the sushi seaweed wrapper, nori, interwoven with incense, lavender, pepper, and copious quantities of black cherry and raspberry fruit. Medium to full-bodied, with moderate tannin, and good structure as well as depth, it will benefit from 3-4 years of bottle age, and should keep for 15 or more years. »
Les meilleurs vins de France 2009 :
« Le rouge est marqué par une belle note de ciste, d’épices et d’herbes du Sud. On a la sensation de boire un grand porto sans le sucre. Une belle fraîcheur, liée au millésime, apporte de la vivacité à ce vin issu d’un terroir solaire, avec un fruit non rôti et une grande rémanence en bouche. »

Bettane & Desseauve, Grand guide des vins de France 2010 :

« Belle robe profonde, nez de confiture de mûre, attaque généreuse, tanins solides. Vin charnu, assez ferme en finale pour le moment. 2009 à 2020. »
Stephen Tanzer’s International Wine Cellar :
« Vivid red. Impressively complex bouquet of raspberry, dried cherry, garrigue and flowers. Exotic apricot and floral honey notes come up with air and carry onto the palate, which shows sweet red fruit flavors, a smoky quality and a velvety texture. This very elegant wine is already putting on a seductive show. Finishes smooth, juicy and very long. The juice that goes into this cuvee comes from vines that are at least 50 years of age, with the blend featuring 65 % grenache, 15 % each of syrah and mourvedre, and 5 % cinsault and divers.»