Look at those juicy nice redcurrants just soaking up the sun in the garden!
It is part of my childhood memories: collecting these fruits to make some jam or other desserts.
So today, I went into the garden with my little pot, and felt like the old me again.
I tried a new recipe, in fact, adapted one from my new English books and greeted the whole family.
To make the pastry:
- 5 oz flour
- 1/4 tbsp baking powder
- 1 3/4 oz sugar
- 1/4 tbsp baking powder
- 1 3/4 oz butter, diced
- 1 egg
To make the filling:
- 2 lb fresh redcurrants
- 5 oz sugar
- 2 tbsp cornflour
- 2 tbsp water
To make the pastry, mix the flour and baking powder in a large bowl. Stir in the sugar. Rub the butter with your fingers until the mixture resembles crumbs. Add the beaten egg and mix to a firm dough.
Use half of the dough to roll out the pastry into a tart tin.
To make the filling, put half of the redcurrants and the sugar into a large sauce pan.
Stir for 5 min until the sugar has melted.
In a separate bowl, mix the cornflour and water, remove the saucepan from the heat, stir in the cornflour paste, then stir constantly until the mixture boils and thickens. Cool a little and add the remaining redcurrants, then pour over the pastry.
Make strips with the remaining dough and place them over the pie. Bake for 30 min until golden.
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Regardez moi ces belles groseilles juteuses prenant le soleil dans le jardin!
Cela fait partie de mon enfance: récolter ces fruits pour en faire de la confiture ou d'autres desserts.
Alors aujourd'hui, je suis allée dans le jardin avec mon petit pot et me suis sentie des années en arrière.
J'ai tenté une nouvelles recette, en réalité, adaptée de l'un de mes nouveaux livres anglais et j'ai fait plaisir à toute la famille.
Pour la pâte:
- 150g de farine
- 50 g de sucre
- 1/4 tbsp baking powder
- 55g de beurre coupé en dés
- 1 oeuf
Pour la garniture:
- 900g de groseilles
- 150 g de sucre
- 2 cuillères de Maïzena
- 2 cuillères d'eau
Pour réaliser la pâte, mélanger la farine avec la levure dans un grand bol. Frotter le beurre entre les doigts jusqu'à ce que le mélange ressemble à des miettes. Ajouter l'oeuf battu et mélanger pour obtenir une pâte ferme.
Utiliser la moitié de la pâte et l'étaler dans un moule.
Pour la garniture, mettre la moitié des groseilles et le sucre dans une grande casserole.
Remuer pendant 5 min jusqu'à dissolution du sucre.
Dans un bol séparé, mélanger la Maïzena avec l'eau, retirer la casserole du feu, y ajouter le mélange de Maïzena,, puis remuer constamment jusqu'à ce que le mélange boue et épaississe.
Laisser refroidir un peu et verser par dessus la pâte.
Avec le reste de pâte, faire des bandes que l'on placera au dessus de la tarte. Cuire pendant 30 min jusqu'à ce qu'elle dore.