Pâte à crêpes inratable au Blender / Unmissable crepes dough, using a blender
This recipe has already been posted last year, but as I still have to find a better and easier crepe dough recipe, I have decided to post it again this year !!
Many of you might think that we, Parisians, have crepes all year long, and enjoy buying them at the closest crepe street vendor. I am sorry to say that this is a “cliché”.First, We prefer to make our own crepes at home (so easy) rather than buying them from a street vendor : many of them use already-made dough with artificial flavours and ingredients. And I am not even mentionning the hygiene topic...Secondly because, as surprising as it might be, there is indeed a “Crepe Season” in France. It takes place in February and starts on the 2nd day of the month with a celebration called “chandeleur”.
The name “chandeleur” comes from the word “chandelles” wich means “candles”. In Rome, in the Vth century, Pope Gelase Ist used to distribute crepes to all the pilgrims, during the “celebrations of candles” in February. In France, it was custom for the people to bring back the lighted candles from church to chase the evil.
It is now custom, whatever your religion is, to prepare “Crepes” for “La chandeleur” which symbolizes wealth and good health for the year to come. So, with this recipe, I wish you all the best for the new Year !
Aujourdhui, une simple piqûre de rappel : c'est la seconde publication de cette recette de crêpes, qui est à mon avis la plus facile, la plus rapide et la meilleure du monde ! Je peux le dire, ce n'est pas la mienne, c'est celle de Cyril Lignac ! En plus, j'ai appris récemment que lorsque l'on mélangeait la pâte à crêpe au blender, on n'avait pas besoin de la laisser reposer avant cuisson !! Bon, personnellement, je n'ai pas vérifié, je n'ai pas voulu prendre de risques. Mais grâce à mon nouveau petit robot ménager, c'était d'une facilité déconcertante !!
Crepe dough
For about 15 large crêpes or 24 small ones :
8.5 oz all purpose flour,
2.5 oz granulated sugar,
1 tablespoon vanilla extract,
The grated skin of one orange,
4 eggs (whites + yolks),
2 egg yolks,
3 cups milk,
1 pinch of salt,
3 to 4 tablespoons of olive oil,
2.8 oz melted butter.
In an electric blender, mix the flour, the sugar, grated orange skin, eggs, egg yolks, milk, salt and olive oil (do not worry about olive oil, you won't feel the taste). Mix until smooth.
Then, add melted butter and vanilla extract and mix again. Regrigerate at least one hour.
Heat a pan (cast iron works best) at medium temperature and wait for a while.
Throw in a teaspoon of butter and spread it around with a paper towel and get the excess out.(Save it). Make your first crepe. It is not going to be a succes (it is like a practice crepe).
Wipe the inside of the pan with the paper towel again that has some butter on (wipe your pan between each crepe).
Pour just enough dough to make a thin crepe. Move the pan to spread it around.
Use a spatula to turn it when the bottom is cooked enough.
Pâte à Crêpes
Pour 15 grandes crêpes ou 24 petites :
(recette de Cyril Lignac, c'est la meilleure que j'aie testée)
240g de farine,
70g de sucre en poudre,
Le zeste râpé de 1 orange
4 oeufs entiers + 2 jaunes
75 cl de lait
1 pincée de sel
3 à 4 CS d'huile d'olive
80g de beurre fondu
1 CS d'extrait de vanille
Dans un blender de grande contenance, mélanger la farine, le sucre, le zeste d'orange,les oeufs entiers et les jaunes, le lait, le sel et l'huile d'olive. Mixer jusqu'à une consistance lisse.
Puis ajouter le beurre fondu et l'extrait de vanille.
Verser dans un saladier et laisser reposer une heure ou deux au frais.
Chauffer une poêle à crêpe. Imprégner un morceau de sopalin de beurre fondu et en frotter le fond de la poêle ( à répéter entre chaque crêpe).
Verser une louche de pâte dans la poêle chaude. Remuer la poêle pour la répartir.
Dès qu'un côté est doré, retourner la crêpe à l'aide d'une spatule.
Voir les suggestions de présentation ci-dessous.
Suggestions :
Simplement délicieuse avec beurre fondu et sucre.
A mourir avec une sauce au chocolat, des bananes et des amandes effilées.
Riche et savoureuse avec du Nutella et des cerneaux de noix.
Délicieusement exotique avec du kiwi, des litchees et de la gelée de coing.